Houd de fossiele industrie buiten de schooldeur


15 februari 2017

De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld over de samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en een bekende oliemaatschappij. De oliemaatschappij heeft een project opgezet op het Schouwburgplein om basisschoolleerlingen enthousiast te maken voor techniek. Volgens de oliemaatschappij zijn technisch geschoolde mensen erg belangrijk voor de samenleving.

In dat laatste kunnen we ons vinden. Maar wij zijn het er niet mee eens dat uitgerekend een oliemaatschappij lesmateriaal beschikbaar stelt voor de Rotterdamse jeugd. De fossiele industrie maakt de aarde namelijk kapot. Bij het winnen van olie komt enorm veel milieuvervuiling en klimaatschade kijken. Het college kijkt de andere kant op, maar wij niet. Als het aan ons ligt, wordt sponsoring in het onderwijs van bedrijven met een betwijfelbare reputatie iets van vroeger.

In de vragen aan het college van burgemeester en wethouders hebben wij ook benadrukt dat sponsoring van lesmateriaal iets anders is dan het maken van reclame. Wij vinden dat het project op het Schouwburgplein een vorm van reclame is. Hier moet wat ons betreft tegen worden opgetreden. Goed onderwijs is namelijk vrij van reclame. Goed onderwijs is betrouwbaar, objectief, geloofwaardig en onafhankelijk. Daarom moeten scholen de fossiele industrie buiten de deur houden.

Omdat we geen Planeet B hebben, is het tijd voor Plan B. Het college moet daarom samenwerken met bedrijven in de duurzame energiesector. Op dit manier worden basisschoolleerlingen nog steeds enthousiast gemaakt voor techniek, maar hoeft het even op aarde hiervoor niet te lijden. Wij geven een stem aan alles wat weerloos is en zullen nooit van onze principes wijken.

Gerelateerd nieuws

PvdD eert Stichting Zwerfkatten Rijnmond

De Partij voor de Dieren Rotterdam heeft vandaag aan Stichting Zwerfkatten Rijnmond de oorkonde 'Diervriendelijkste Rotterdam...

Lees verder

Wij zeggen NEE tegen dierproeven

Zaterdag 18 maart jongstleden was de Rotterdamse fractie van de Partij voor de Dieren aanwezig bij een demonstratie tegen die...

Lees verder