Bijdrage: Initiatiefvoorstel 'Lobbyen in Rotterdam inzichtelijk'
Uitgesproken in de raadsvergadering van 30 januari 2025
Voorzitter,
Het is van cruciaal belang dat de burger vertrouwen heeft in de politiek. We zien echter dat de burger het vertrouwen in de politiek verliest of al heeft verloren. Dit is één van de redenen waarom de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen steeds lager wordt. En laten we eerlijk zijn, in Rotterdam zijn ook tal van incidenten geweest die het vertrouwen in de Rotterdamse politiek hebben geschaad. Maar ook op andere terreinen. Bijvoorbeeld bij grote projecten, daar heeft de burger en ook ik als raadslid het idee dat het traject naar politieke besluitvorming niet volledig transparant is. Ik noem maar een Feyenoord City, een WorldExpo, filantropie etc. Terwijl openheid en transparantie van essentieel belang is voor het vertrouwen van de burger. Een eerste stap voor herstel van vertrouwen van de burger in de totstandkoming van politieke besluitvorming kan de invoering van een lobbyregister en een lobbyparagraaf zijn. En dit is maar een kleine stap.
Lobbyen is een legitiem onderdeel van het democratische proces. Door lobbyen ontvangt de overheid kennis en informatie van bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers. Maar bij deze beïnvloeding van beleidsmakers en politici komen ook risico’s om de hoek kijken. Een risico is bijvoorbeeld dat mensen oneigenlijke voordelen kunnen behalen, bijvoorbeeld omdat zij meer toegang hebben en krijgen dan anderen. En zo kan er bijvoorbeeld oneerlijke competitie ontstaan. En dit is maar één van de risico’s. En voorzitter, geen enkel land, geen enkele stad is immuun voor de risico’s van lobbyen. En dus ook Rotterdam niet. Ook omdat lobbyactiviteiten vaak buiten het democratisch besluitvormingsproces plaatsvinden maar wel degelijk invloed hebben op besluiten.
En daarom voorzitter, ons initiatiefvoorstel ‘lobbyen in Rotterdam inzichtelijk’. Hiermee proberen wij ons steentje bij te dragen aan een open overheid en het vergroten van transparantie ten aanzien van besluitvorming. Hopelijk een eerste stap in het herstel van vertrouwen van de burger in de Rotterdamse politiek.
Ons initiatiefvoorstel hebben wij reeds eerder besproken in deze commissie. Naar aanleiding van deze bespreking hebben wij een inhoudelijke wijziging doorgevoerd. Dat is de volgende: wij hadden eerst voorgesteld een top 20 aan ambtenaren onderwerp te maken van het lobbyregister. Dit hebben wij gewijzigd in de groep ambtenaren die vallen in schaal 18 en 19 van de CAO gemeenten. En waar in het geval van de lobbyparagraaf had moeten gaan over rechtspersonen, werden personen en organisaties genoemd. Dit is rechtgezet, zowel in het voorstel als in het nemen te besluit.
Ons voorstel pleit voor het invoeren van een lobbyregister en een lobbyparagraaf. We hebben dit reeds uitgebreid besproken in de commissie en het staat duidelijk omschreven in het voorstel.
Het gevraagde besluit bestaat dus uit twee delen.
Ons voorstel houdt ook verband met de wens van de gemeenteraad om de gemeente Rotterdam het toonbeeld te laten zijn van een transparante en betrouwbare overheid.
Voorzitter, ik rond af. Ik ben trots op ons initiatiefvoorstel. Hiermee dragen wij bij aan de transparantie die de Rotterdammer van ons mag verwachten. En als ons voorstel wordt aangenomen, dan zijn wij de eerste stad in Nederland die dit hebben. En daar mogen we dan best een beetje trots op zijn.
Tot zover.
--
Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage: Cultuur en Campus
Lees verder