Bijdrage: Bestem­mingsplan Nelson Mande­lapark


Uitge­sproken in de verga­dering van de commissie BWB op 20 november 2024

20 november 2024

Voorzitter,

We zijn blij met het Nelson Mandelapark. Een flink stuk nieuw groen op Zuid. Vorige week bleek dat in Apeldoorn de mensen het gelukkigst zijn vanwege het vele groen en rondom de stad. Rotterdam bungelt onderaan de bredewelvaartladder. Dat moet anders en daarom moet je successen vieren, zoals nu: een planologisch kader voor een mooi stadsproject.

We hebben wel een zorg, deels over het Nelson Mandelapark en deels algemeen. Sinds de parapluherziening evenementen delen we nu per bestemmingsplan evenementenruimte toe aan de regels. Maar het is niet navolgbaar hoe die evenementenruimten tot stand komt. Het is nu vaak God zege de greep, hier denken we dat het wel kan of hier mag het juist niet. Maar we kunnen dit niet aan de voorzienigheid overlaten.

Partij voor de Dieren pleit daarom voor een afwegingskader evenementen. Zoals we nu ook kennen over bezonning: we hebben het afwegingskader bezonning opgezocht en daar staat duidelijk op welke punten er afwegingen worden gemaakt om te komen tot keuzes in de planologie. Bijvoorbeeld op proportionaliteit – staat het in verhouding? – de verdichtingsopgave – wat vinden we het belangrijkst – en typologie van de gebouwde omgeving.

We willen dergelijke afwegingen ook voor de evenementen. Evenementen hebben een duidelijke ruimtelijke component, de Raad van State-uitspraak over evenementen in het Zuiderpark van zo’n vijf jaar geleden heeft dat wel duidelijk gemaakt. Niet voor niets worden de evenementen nu dus ook opgenomen in het ruimtelijk spoor. Maar de afweging over wat waar toe te staan is dus kwalitatief en niet onderbouwd. De notie van ‘aanvaardbaar woonklimaat’ komt soms wat gratuit over. Een afwegingskader helpt zowel college en gemeenteraad om keuzes die wij hier in dit huis maken, uit te leggen aan de Rotterdammers.

We horen graag van wethouder Kasmi of hij wat heeft aan zo’n afwegingskader.

Voorzitter, feestjes leiden tot gezelligheid maar ook tot rommel. We willen niet dat de 25 festivaldagen in het Nelson Mandelapark bijdragen aan de plastic soep in de Nieuwe Maas en stroomafwaarts. Daarom horen wij van wethouder Versnel welke preventieve en repressieve maatregelen hij voor zich ziet om geen enkel stukje microplastic de Maashaven in te laten waaien. We zinspelen op het indienen van een voorstel in de gemeenteraad voor de komst van zogenoemde vuilvangers in de Maashaven. Wat vindt wethouder Versnel hiervan?

Tot zover.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.