Raads­vragen: Dieren verdienen ook gehoor­be­scherming en geen trilplaat


Indiendatum: 18 sep. 2024

Geacht college,

Partij voor de Dieren heeft op 4 juli 2023 schriftelijke vragen gesteld over de Willemstoren die op haar grondvesten schudde op 5 mei 2023. In de beantwoording van het college op 10 september blijkt dat het schudden zeer waarschijnlijk is ontstaan door een optreden op het nabijgelegen Bevrijdingsfestival dat plaatsvond in Het Park. Het college geeft aan dat de (constructieve) veiligheid op het moment van de trillingen niet in het geding is geweest, Partij voor de Dieren is blij om dat te horen. Het kan namelijk niet zo zijn dat de veiligheid van dieren of mensen in gevaar komt. Het college geeft in de beantwoording ook aan dat er nu geen reden is om het Park niet meer te gebruiken als evenementenlocatie.

1. Wat zou wél een reden kunnen zijn om een locatie niet meer te gebruiken als evenementenlocatie?

In dit specifieke geval lijkt alles goed te zijn gegaan, althans voor de bewoners van de Willemstoren. Maar hoe zit het met de bewoners van Het Park? Het Park is een woonplek voor talloze dieren. Partij voor de Dieren vindt het schokkend om te horen dat het festival trillingen heeft laten ontstaan in een gebouw een paar honderd meter verderop. We kunnen ons alleen maar voorstellen hoe vreselijk dit geluid zou moeten zijn geweest voor de dieren in het park. Partij voor de Dieren vindt dan ook dat Het Park niet geschikt is als evenementenlocatie zolang deze mate van geluidsoverlast wordt geconstateerd.

2. Heeft het college inzicht in de overlast die festivals in Het Park veroorzaken bij dieren?

3. Is het college voornemens om zich van dit inzicht te verschaffen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

4. Hecht het college er waarde aan dat ook dieren geen overlast zouden hoeven ervaren? Zo ja, wat gaat het college eraan doen om de overlast te minimaliseren of te voorkomen? Zo nee, waarom niet?

Er is een landelijk Convenant Preventie Gehoorschade1. In dit convenant zijn afspraken gemaakt met verschillende partners met als doel om bij te dragen aan de preventie van gehoorschade door bezoekers en werknemers van muziekactiviteiten. Een onderdeel van dit convenant is de verantwoordelijkheid van de partijen om zich te houden aan de geluidsniveaus die passen bij de omgeving en de doelgroep.

5. Hoe controleert de gemeente Rotterdam of een festival voldoet aan de afgesproken geluidsnormen?

6. Welke geluidsnormen worden er in Het Park gehanteerd en wat zijn de voorwaarden bij het vaststellen van de geluidsnormen?

7. Is het college bereid om te onderzoeken of de geluidsnormen te ruim zijn en daarmee overlast veroorzaken bij dieren? Zo ja, hoe gaat het college dit onderzoeken? Zo nee, waarom niet?

8. Is het college bereid om conclusies te trekken wanneer blijkt dat de geluidsnormen te ruim zijn?

9. Zou een conclusie van het college kunnen zijn om Het Park niet meer als evenementenlocatie aan te wijzen? Zo nee, waarom niet?

10. Als er wel is voldaan aan de norm, is het college het dan met ons eens dat de overlast niet door zo veel mensen zo ervaren had moeten zijn?

11. Is het college het met ons eens dat de norm te ruim is als zo veel mensen er last van hebben?

Het festival op 5 mei 2023 vond plaats tijdens het broedseizoen van veel vogels. Dit brengt wettelijke verplichtingen met zich mee.

12. Is er gecontroleerd of er geen broedende vogels waren?

13. Hoe is dat vastgesteld?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Raadsvragen: Overlast voor bewoners aan de Oldegaarde

Lees verder

Raadsvragen: Uitlaatveld voor honden in het Oude Noorden

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer