Bijdrage: Verslag deel­ne­mingen 2023


Uitge­sproken in de verga­dering van de commissie BOFV op 16 januari 2025

16 januari 2025

Voorzitter,

We maken ons ernstig zorgen over de CO2-prestaties van het Havenbedrijf. En dan hebben we het niet over terugdringing van de eigen uitstoot, die overigens ook achterblijft, maar over die van de bedrijven in de haven.

Het Haven-Industrieel Complex mag van dit college ultimo 2030 nog 9,27 Mton uitstoten. Die uitstoot is nu 22,6 Mton. De gerapporteerde uitstoot van het Haven-Industrieel Complex in 2023, want daar hebben we het over, is hoger dan die van 2022. Het gaat hier om de verschuivingen in de tijd, voorzitter, om te bepalen of een doel op koers ligt. In 2020 was de uitstoot 24,8 Mton. Om te komen tot een terugdringing met 55% in 2030, moet het gas er nu toch echt op. Ziet de wethouder dit als probleem? Zo nee, waarom niet?

Zorgwekkend is dat de doelstellingen óók achterblijven. Achterblijvende prestaties is één, maar een slappe ambitie is zo mogelijk nog problematischer. Hoe kan het dat de CO2-ambitie van het Havenbedrijf maar echt mondjesmaat naar beden wordt bijgesteld? Hoe controleert de grootste aandeelhouder op de CO2-ambitie van het Havenbedrijf? Wat vindt de wethouder van de ambitie.

We hebben ook het jaarverslag 2023 van het havenbedrijf doorgespit. Die stelt dat een afname tot 57% ten opzichte van 1990 haalbaar is. Hoe dan, voorzitter? De uitstoot is tussen 2023 en 2021 toegenomen. En het Havenbedrijf geen geen hom of kuit over hoe tot de 9,27 Mton te komen. Dan is dan een soort cadeautje dat we in 2030 mogen uitpakken, of zo.

We zijn blij dat het Havenbedrijf ook onderkent dat doorvoer van jaarlijks vier keer de nationale uitstoot naar het achterland niet echt goed past bij een klimaatbeleid dat in de pas loopt met de internationale afspraken. Er gaat 600 Mton per jaar naar het Roergebied en verder. Het Havenbedrijf heeft het transitierisico’s, bijvoorbeeld een verbod op bepaalde fossiele brandstoffen. Partij voor de Dieren spreekt liever over transitiekansen.

Maar: het blijft bij lippendienst, voorzitter. Voor het Havenbedrijf is 'de basis' volgens het jaarverslag droog en nat massagoed. Lees: kolen, olie en LNG.

Hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat het Havenbedrijf de doorvoer, op- en overslag van megatonnen CO2 laat afnemen? Wij willen graag een prestatieindicator op de logistiek van fossiel, omdat het Havenbedrijf onderdeel is van de CO2-keten. Wij willen daartoe een motie indienen, om stapsgewijs onze rol als fossiele hub af te bouwen. We gaan er zelf over, dit borgen we dan in het publiek kader. Kan de wethouder ons doel ondersteunen?

Tot zover.

--

Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Bijdrage: Toelichting op initiatiefvoorstel 'Lobbyen in Rotterdam inzichtelijk'

Lees verder

Bijdrage: Nachtplan Gemeente Rotterdam 2024

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer