Bijdrage: Erfpachtkwestie
Uitgesproken in de vergadering van de commissie BWB op 15 januari 2025
Voorzitter,
We zijn geen voorstander van conversie naar vol eigendom. We zijn blij met erfpacht, een belangrijk sturingsinstrument op ruimtelijke ontwikkelingen.
Maar we nemen voor nu het huidige grondbeleid als uitgangspunt. Dat is: canonbetaling, zeg eens per kwartaal, is de standaard. Dat was voor mij echt een eye opener, toen dat afgelopen maandag door hoofd erfpacht van de gemeente nog eens werd benadrukt. Feitelijk moeten we weer leren grondhuur te betalen.
En sinds 2002 mogen erfpachters eigenaar worden, als ze dat willen. Dat is facultatief, geen defaultoptie.
Voorzitter, een van de opgaven voor ons als fractie is om zorgen bij erfpachters weg te nemen die vrezen financieel kopje onder te gaan of aan het infuus te moeten gaan bij de gemeente, voor de rest van hun leven. Daar zitten wij ook voor, die zorgen adresseren.
We hebben als fractie nog geen standpunt ingenomen over wat de beste grondwaarderingssystematiek is, eentje die het meest rechtvaardig is of het meest kan steunen op draagvlak onder erfpachters.
We vinden depreciatie, een afslag op de grondprijs, interessant als optie om naar te kijken. We weten niet hoe hoog. Feitelijk depreciëren we al door grondwaardefixatie, maar een afprijzing daarbovenop is niet per se verkeerd. Pels Rijcken ziet noodzaak voor een vastgoeddeskundige op dit vlak, wat ons bevreemdt. Het is primair een politiek vraagstuk.
Voor nu kijken we vooral naar de informatievoorziening. Eigenlijk ben je in elk erfpachtproject al te laat, zoals dat in het rapport van Fakton wordt omschreven: “Het erfpachtproject kan ook een (…) regulier karakter hebben in het kader van het anticiperen op het naderen van einde tijdelijke erfpacht of einde tijdvak en de daarbij behorende herziening. Dat laatste is nu aan de orde in (…) Rotterdam.” Wij vinden dat de informatievoorziening doorlopend moet zijn. Rotterdamse erfpachters moeten te allen tijde weten wat de conversiesom zou zijn.
We roepen de wethouder ook op om informatievoorziening uit te breiden richting VvE-010, die informatieavonden kan beleggen zoals dat nu ook op andere onderwerpen gebeurt. En de makelaars en hypotheekadviseurs hebben ook een belangrijke taak, hoe ziet de wethouder dat en waar stopt voor haar de rol van de overheid en begint de markt?
Voorzitter, Fakton heeft de erfpachtsituaties in de G4 in kaart gebracht. Waar wij behoefte aan hebben, is een vergelijking tussen de andere G4-steden en Rotterdam op basis van een woning met een bepaalde marktwaarde en dezelfde contractuele voorwaarden van erfpacht. Wat doet dit met de grondwaarde bij conversie? Die vergelijking hebben we nu niet. We zouden de wethouder willen vragen die vergelijking wel te maken. De vergelijking kan: waar je niet kunt converteren, kies je voor eeuwigdurende erfpacht. Bijna zelfde rechtspositie. Zou de wethouder dat willen doen?
Op deze manier weten we waar de schuiven en knoppen zitten voor de gemeenteraad om iets te betekenen in de kwestie rondom erfpacht.
Tot zover.
--
Klik hier voor de uitzending van de vergadering op het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad van Rotterdam.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage: Eindejaarsbrief 2024
Lees verderBijdrage: Nota van Uitgangspunten islamitische begraafplaats
Lees verder