Stop de vervuiling, leg gebruik van confetti aan banden


17 april 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het gebruik van confetti in de buitenruimte. Directe aanleiding voor onze schriftelijke vragen is het voornemen van de organisatoren van een festival op aanstaande Koningsdag om een gooi te doen naar het wereldrecord confettischieten. Dat betekent dat er onnoembaar veel snippertjes de lucht in gaan. En wat omhoog gaat, komt ook weer ergens neer.

Confetti ziet er wellicht leuk uit, maar een feest is het allerminst. Het spul waait alle kanten op en opruimen lijkt ons dan ook een ondoenlijke taak. Met het Zuiderpark om de hoek zien we het absoluut niet zitten dat er weken en maanden na het festival op Koningsdag nog confetti wordt gevonden in het gras, tussen de planten of in het water. Daarom willen wij van het college van burgemeester en wethouders weten welke afspraken zij heeft gemaakt met de organisatoren van het festival om de vervuiling van de buitenruimte tegen te gaan. Ook willen wij weten hoe eventuele schade en opruimwerkzaamheden in rekening worden gebracht bij de organisatoren.

De organisatoren stellen dat het om papieren confetti gaat. Maar in veel gevallen blijkt papier als materiaalkeuze voor confetti een fopspeen om het allemaal wat duurzamer en groener te laten klinken. Want papieren confetti is in de meeste gevallen gekleurd en dat betekent dat er inkt voor is gebruikt. Dat inkt niet in de vrije natuur moet (be)landen, is hopelijk voor een ieder duidelijk. Daarbij komt dat de meeste papieren confetti een glanzende coating heeft, vergelijkbaar met het materiaal dat wordt gebruikt voor het titelblad van tijdschriften. Zo'n coatinglaag heeft niks meer met papier te maken. Confetti van gerecycled papier is de minst slechte keuze uit het oogpunt van milieu en stadsecologie, alhoewel het nog altijd een half jaar duurt voordat de confettisnippertjes afbreken. Wij willen van het college weten om wat voor papieren confetti het gaat en of zij de organisatoren ertoe willen aanzetten te kiezen voor materiaal dat het minst schadelijk is.

Wij pleiten voor een verbod op het verspreiden van confetti op Rotterdamse gemeentegrond. Andere gemeenten hebben al een dergelijk verbod, omwille van het op orde houden van de buitenruimte. Want ook na het gebruik van confetti moet het een feest blijven, hier in Rotterdam.

Gerelateerd nieuws

Voorkom een dreigend tekort in de opvang van dieren!

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Inmenging van voedingsmiddelenproducenten in het tegengaan van overgewicht

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder