Kosten voor de dierenarts? Bijzondere bijstand!


21 januari 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over kosten voor de dierenarts. Wij willen graag dat deze kostenpost wordt ondergebracht in de bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand wordt uitgekeerd aan Rotterdammers die het niet breed hebben en wordt gebruikt ter dekking van incidentele en daarmee bijzondere kosten. Wij vinden dat kosten voor de dierenarts moeten worden bestempeld als een dergelijke kostenpost, omdat ze vaak incidenteel zijn en deze groep Rotterdammers met een ziek huisdier mogelijk in de financiële problemen brengen. En als Rotterdammers met weinig middelen keuzes moeten maken over waar ze hun geld aan besteden, komt dit mogelijk niet ten goede aan het welzijn van huisdieren.

De gezondheid van huisdieren mag nooit ter discussie staan en financiële problemen zouden nooit een reden mogen zijn om noodzakelijke zorg te onthouden. Toch weten wij dat Rotterdammers met een smalle beurs moeite hebben om de dierenarts te betalen. Momenteel bestaat er een regeling voor Rotterdammers die leven op of rond het wettelijke sociaal minimum om korting te krijgen op de dierenarts, maar nog altijd leiden de kosten tot hoofdzorgen. En zeker als de kosten structureel zijn, bijvoorbeeld voor een intensieve en lange behandeling van een ziek huisdier. De bijzondere bijstand biedt uitkomst om ervoor te zorgen dat inwoners van onze stad met weinig geld toch goed kunnen blijven zorgen voor de dieren waar ze van houden.

Er zijn ook Rotterdammers die een hulphond of blindegeleidehond nodig hebben vanwege een medische indicatie. De zorg voor deze speciale honden is vaak groot, omdat ze een heel belangrijke functie vervullen in het leven van de patiënt. Meerkosten die het gevolg zijn van deze zorgbehoefte, moet wat ons betreft ook uit de bijzondere bijstand worden betaald. Kwetsbare patiënten met weinig te besteden moeten hier niet zelf voor opdraaien.

Wij vinden dat de bijzondere bijstand moet worden gebruikt voor mededogen met alles wat leeft in Rotterdam. Mens en dier. Juist daarom is het van essentieel belang dat zorg voor huisdieren ook een plek krijgt in deze voorziening. Hier zetten wij ons voor in!

Gerelateerd nieuws

Duurzaam geteelde bamboe als verkeersbord of geluidscherm, het kan!

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Circulair bouwen heeft de toekomst

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder