Help Rotter­dammers beter te scheiden!


22 juli 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het beter scheiden van stoffen als klein chemisch afval, lampen en pannen. Wij zien een wereld voor ons waarin afval niet bestaat en daarom willen wij dat reststoffen zo goed mogelijk worden gescheiden. De gemeente Rotterdam kan hierbij een handje helpen.

Voor veel Rotterdammers zijn de milieuparken van de gemeente Rotterdam slecht bereikbaar, omdat ze uit de route liggen of slechts voor het grootste deel open zijn tijdens kantooruren. Maar Rotterdammers zijn wel aangewezen op de milieuparken als zij zich willen ontdoen van klein chemisch afval, zoals bijvoorbeeld verf- en medicijnresten of injectienaalden. De verleiding is dan natuurlijk groot om die stoffen weg te gooien bij het huishoudelijk afval in de ondergrondse vuilcontainer of door te spoelen in het toilet. Dat heeft een aantoonbaar nadelig effect op het milieu en dat moeten we zien te voorkomen.

Met onze schriftelijke vragen doen wij het college van burgemeester en wethouders een voorstel om Rotterdammers te helpen klein chemisch afval en lampen beter te scheiden door de publiekslocaties van de gemeente Rotterdam (zoals de stadswinkels) in te richten als kleinschalig milieupark. Denk hierbij aan een container bij de ingang waar je je klein chemisch afval of lampen kwijt kunt, zonder helemaal naar een milieupark te hoeven fietsen. De locaties van de gemeente zijn weliswaar ook niet altijd open, maar bevinden zich wél vaker op de route van huis naar werk, kinderopvang of winkel. Dat verlaagt de drempel tot het scheiden van stoffen die een aantoonbaar nadelig effect op het milieu hebben.

Tot slot vragen we het college van burgemeester en wethouders hoe zij willen dat Rotterdammers zich ontdoen van pannen met anti-aanbaklaag. Die pannen bevatten fluorhoudende polymeren die er door middel van GenX op zijn aangebracht. Kunnen die zomaar bij het restafval en daarna de verbrandingsoven in? Dat lijkt ons niet wenselijk. Maar het college hult zich vooralsnog in stilzwijgen en daarom willen we eerst duidelijkheid hoe zij het scheiden van pannen met anti-aanbaklaag voor zich ziet.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Dierenleed onder het metrospoor

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over dode duiven onder h...

Lees verder

De energietransitie gebeurt in de haven

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder