Gemeente Rotterdam maakt zich schuldig aan fossiele propa­ganda


14 oktober 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de fossiele propaganda waaraan zij zich schuldig maakt. Aanleiding is een speciale bijlage in het dagblad AD Rotterdams Dagblad (de regionale editie van het Algemeen Dagblad) die door de gemeente Rotterdam in samenwerking met enkele marktpartijen is opgesteld en waarin de bijdrage van de havenbedrijven in Rotterdam aan de oplossing van het klimaatprobleem wordt belicht. In de bijlage wordt onomwonden gesteld dat mensen die zich druk maken over klimaatverandering en vinden dat de Rotterdamse havenbedrijven veel te weinig doen tegen klimaatverandering, zich baseren op te pessimistische berichtgeving in de media. Daarmee wordt impliciet gesteld dat de bijlage (met als titel 'DE AANPAK', verschenen op 10 oktober jongstleden) noodzakelijk is voor een meer evenwichtige berichtgeving over de inspanningen van de olieraffinaderijen in de haven en het Havenbedrijf Rotterdam.

De gemeente Rotterdam is de overheid, niet het loopjongetje van het bedrijfsleven. Maar beseft het college van burgemeester en wethouders dit? De bijlage in het AD Rotterdams Dagblad is een goednieuwsshow over de fossiele industrie in het havengebied van Rotterdam. Volgens het college van burgemeester en wethouders kunnen wij burgers rustig gaan slapen, want de producenten van benzine, kerosine en stookolie zullen het klimaatprobleem wel gaan oplossen. Nou, mooi niet. Zo heeft de directeur van een van de raffinaderijen in de haven twee jaar geleden gezegd dat wordt doorgegaan met de productie van fossiele brandstoffen totdat de laatste druppel olie op is. En de directeur van het Havenbedrijf Rotterdam heeft gesteld dat elke Rotterdamse maatregel aanvullend op landelijk klimaatbeleid ongepast, ongewenst en onhaalbaar is. Ondanks deze klare taal over de werkelijke intenties van het 'havenindustrieel complex' met betrekking tot klimaatverandering, laat het college van burgemeester en wethouders zich in met de havenbedrijven. Het zijn twee handen op een buik.

Als we de fossiele propaganda van de gemeente Rotterdam moeten geloven, hoeven we onze levensstijl beslist niet aan te passen aan om klimaatverandering tegen te gaan. Het is zeer zorgelijk als een overheid dit in haar publiekscommunicatie stelt. Tevens vinden wij het zorgelijk dat het college van burgemeester en wethouders samenwerkt met een dagblad dat juist als waakhond van de lokale democratie zou moeten fungeren. Wij roepen het college van burgemeester en wethouders dan ook op in het vervolg af te zien van het verspreiden van fossiele propaganda.

Gerelateerd nieuws

Dierenopvangplekken sluiten in rap tempo

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Dierenambulance maakt zich zorgen over de toekomst

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder