Dieren­op­vang­plekken sluiten in rap tempo


24 september 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de dierenopvangplekken in Rotterdam en regio. Vorig jaar en eerder dit jaar zijn er al diverse asiels gesloten, bijvoorbeeld het asiel aan de Abraham van Stolkweg in Blijdorp. Ook het asiel in Schiedam is gesloten. Maar daar blijft het niet bij. In februari van volgend jaar zullen er liefst drie andere opvangplekken voor honden en katten de deuren sluiten, namelijk in Gouda, Krimpen aan den IJssel en Vlaardingen. Dat is een groot gemis voor de opvangcapaciteit in de regio. Wij maken ons grote zorgen.

Die zorgen worden versterkt door het feit dat het college van burgemeester en wethouders ons eerder te kennen had gegeven geen problemen te zien in de sluiting van meerdere asiels. Volgens de wethouder verantwoordelijk voor dierenwelzijn voldoet de gemeente Rotterdam nog altijd aan haar wettelijke taak dieren op te vangen als ze worden gevonden op straat. Wij willen weten of dat per februari volgend jaar ook nog zo is, met de op handen zijnde sluiting van de opvangplekken in de drie eerder genoemde regiogemeenten.

De gemeente heeft haar opvangplicht van gevonden dieren uitbesteed bij een organisatie die asiels en dierenpensions beheert en exploiteert. In de samenwerkingsovereenkomst staat dat de asiels tot een afstand van dertig kilometer van Rotterdam gevestigd mogen zijn. Dat vinden wij veel te ver, omdat het tot stress leidt bij de dieren die daarnaartoe moeten worden vervoerd. En die toch al in een kwetsbare positie zijn. Bovendien leiden de vele ritten vanuit Rotterdam naar de asiels in de regio tot hoge kosten voor de ambulances en ook nog eens tot onnodige uitstoot van fijnstof en broeikasgassen.

Naar verluidt is een asiel bezig met een verhuizing naar Rotterdam, maar er is nog veel onduidelijk over de voorwaarden tot vestiging. Wij hopen dat de gemeente op de hoogte is van dit zeer goede voornemen. En dat zij de helpende hand kunnen bieden in het huisvesten van dit asiel. Wij zijn benieuwd naar de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op onze schriftelijke vragen hierover.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Oliebedrijf Shell blijft stoken... in het Rotterdamse onderwijs

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Gemeente Rotterdam maakt zich schuldig aan fossiele propaganda

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder