Circulair bouwen heeft de toekomst


24 januari 2019

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over circulair bouwen. De komende jaren worden zowel woningen gesloopt als nieuwe woningen gebouwd. Het gaat hier om aantallen die in de duizenden lopen. Wij zijn tegen de sloopwoede en bouwdrift van het Rotterdamse stadsbestuur, omdat dit wijken ontwricht en omdat het niet duurzaam is. Maar wij willen ook dat zoveel mogelijk oude bouwmaterialen van gesloopte woningen worden hergebruikt voor nieuwbouw. Dit noemen we circulair bouwen en dat heeft de toekomst.

De stad is een rijke bron aan grondstoffen. Ook de bebouwde omgeving biedt volop grondstoffen die kunnen worden hergebruikt. Je moet ze alleen wel op een slimme manier weten te delven. Dit principe wordt ook wel 'urban mining' genoemd en past zeer goed in een circulaire economie.

Circulariteit in sloop en nieuwbouw is goed voor zowel de klimaatdoelstelling als het verminderen van restafval. Voor woningen is namelijk beton nodig, en daarvoor moet eerst cement worden gemaakt door kalk te verhitten. Hier komt veel CO2 bij vrij. Ruim vijf procent van de wereldwijde CO2-uitstoot komt voort uit de cementproductie. Gelukkig zijn er nu nieuwe technieken voorhanden die het mogelijk maken om beton beter te recyclen, waardoor cement, grind en zand opnieuw kan worden gebruikt. Vooral het hergebruik van cement levert een enorme besparing op voor het klimaat. Daarom willen wij van het college van burgemeester en wethouders weten of zij goed op de hoogte zijn van deze nieuwe technieken en of zij deze wil toepassen in de Rotterdamse bouwopgave.

Daarnaast blijkt dat zo'n zestig procent van al ons afval uit bouwmaterialen bestaat. Om de afvalberg te doen slinken is het dus van het grootste belang om bouwmaterialen te hergebruiken. Ook deze opgave kunnen we realiseren door circulair te gaan bouwen. Doen dus!

Gerelateerd nieuws

Kosten voor de dierenarts? Bijzondere bijstand!

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burg...

Lees verder

Ban op bedrijfsleven in de klas

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en w...

Lees verder