Raads­vragen: Niet voeren


Indiendatum: 25 mrt. 2021

Geacht college,

Herten in de vier gemeentelijke hertenkampen – zoals die in het Kralingse Bos of in Park 16Hoven – lijden onder overgewicht. Bezoekers brengen zelf voedsel mee dat ze aan de dieren geven. Dat zit een gestructureerd voedingsschema in de weg, niet in de laatste plaats omdat het meegebrachte voedsel voor de herten ongezond is. Zoiets als wit brood kan natuurlijk nooit gezond zijn voor herbivoren. En uit een artikel[1] op de website van het AD Rotterdams Dagblad blijkt dat er zelfs droge worst aan deze prachtige dieren wordt gevoerd.

1. Deelt u onze mening dat het bijvoeren van dieren door bezoekers aan de hertenkampen ongewenst is, omdat het een gestructureerd voedingsschema in de weg zit en vaak ook ongezond is? Indien nee, waarom niet? Indien ja, wat doet u zoal om het bijvoeren van de dieren tegen te gaan?

De gemeente doet vooralsnog niets om deze praktijk een halt toe te roepen. Sterker nog, ze lijkt het wel best te vinden. In een artikel[2] op de website van mediaplatform Open Rotterdam wordt een boswachter in dienst van de gemeente opgevoerd, die niets ziet in het doen stoppen van het voeden van de herten door het publiek. Deze stelt dat de meerwaarde ligt in het plezier dat het voeden geeft aan de mens, namelijk:

“Via het voeren krijg je toch contact met het dier. Kun je je voorstellen hoe geweldig dat is voor een kind!”

2. Deelt u deze nogal antropocentrische visie op het bijvoeren van de herten? Indien ja, waarom?

De gemeente Rotterdam kan bij de hertenkampen duidelijk maken dat het bijvoeren van de herten in de hertenkampen ongewenst is. Een dergelijke aanduiding is nu niet of nauwelijks aanwezig en/of niet duidelijk leesbaar ter plaatse. Verder staat de gemeente niets in de weg om het bijvoeren van herten alsook dieren op de kinderboerderijen per bepaling in de Algemene plaatselijke verordening (Apv) strafbaar te stellen.

3. Is het college het met ons eens dat de informatievoorziening bij de hertenkampen over de onwenselijkheid van bijvoeren beter kan? Indien nee, waarom niet? Indien ja, welke stappen gaat u nemen om betere informatie te geven hieromtrent?

4. Hoe staat u tegenover een verbod op het bijvoeren van dieren in hertenkampen en kinderboerderijen?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

[1] https://www.ad.nl/rotterdam/ook-hertjes-worstelen-met-coronakilos-iemand-voerde-ze-pas-zelfs-droge-worst~aa021615/

[2] https://www.openrotterdam.nl/herten-in-kralingse-bos-komen-coronakilo-s-aan-en-dat-komt-door-ons/content/item?1172870

Indiendatum: 25 mrt. 2021
Antwoorddatum: 20 apr. 2021

Klik hier voor de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op de website van de gemeenteraad van Rotterdam.

Interessant voor jou

Raadsvragen: Recreatief vissen in de haven

Lees verder

Raadsvragen: Bouwen in het groen in Nesselande

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer