Raads­vragen: Gene­ration Discover wederom in Rotterdam


Geacht college,

Begin oktober organiseert het bedrijf Shell wederom het evenement Generation Discover in Rotterdam, ditmaal in zalencentrum Rotterdam Ahoy. Dit bedrijf is actief in de fossiele industrie en verdient haar geld met de raffinage van olie en verkoop van brandstoffen. Generation Discover richt zich expliciet op leerlingen in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, studenten en jonge ondernemers. Het doel van Generation Discover is ogenschijnlijk om de doelgroep te laten nadenken over een wereld in transitie.

1. Geeft u Shell een subsidie voor het organiseren van Generation Discover? Indien ja, hoeveel subsidie?

Ruim twee jaar geleden organiseerde Shell ook Generation Discover in Rotterdam, dat destijds plaatsvond op het Schouwburgplein. De toenmalige wethouder verantwoordelijk voor onderwijs opende het evenement en stond in die hoedanigheid zij aan zij met de directeur van Shell1. Wij zijn benieuwd of de huidige wethouder verantwoordelijk voor onderwijs zoals zijn voorganger een formele rol gaat spelen tijdens de aankomende editie van Generation Discover.

2. Gaat de wethouder verantwoordelijk voor onderwijs een formele rol spelen tijdens de aankomende editie van Generation Discover? Indien ja, waarom?

In principe heeft de gemeente geen bemoeienis met evenementen van derden die in Rotterdam Ahoy worden georganiseerd. Dat is anders als het college baat heeft bij het evenement voor het behalen van haar doelen, of als zij activiteiten financiert die (deels) worden ingevuld op het evenement. Wij willen graag weten of Generation Discover een rol speelt in, bijvoorbeeld, het behalen van de doelstellingen die samenhangen met de pijler onderwijs binnen het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Uiteindelijk worden de wethouders verantwoordelijk voor het NPRZ en onderwijs hierop afgerekend. Ook willen wij graag weten of de extra lesuren voor scholen in de focuswijken van het NPRZ worden aangewend om leerlingen deel te laten nemen aan Generation Discover.

3. Speelt Generation Discover een rol in het behalen van doelstellingen die samenhangen met de pijler onderwijs binnen het NPRZ? Indien ja, welke rol?

4. Worden de extra lesuren voor scholen in de focuswijken van het NPRZ aangewend om leerlingen deel te laten nemen aan Generation Discover? Indien ja, waarom?

1 http://www.shellpernis.nl/over-ons/shell-pernis-refinery/news-archive-pernis/berichten-2017/shell-discover-bright-ideas-hub-in-rotterdam.html