PERS­BE­RICHT: Rotter­damse kerken in actie voor het klimaat


30 november 2018

ROTTERDAM, 30 november 2018 – De Sint-Laurenskerk luidt morgen, zaterdag 1 december, om precies twee voor twaalf de noodklok voor het klimaat. Dat doet zij door samen met het stadhuis en een kerk in Delfshaven The Final Countdown op de carillons te laten horen. De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam heeft zich hier met succes hard voor gemaakt.

De gemeente Rotterdam sluit zich op verzoek van de Partij voor de Dieren aan bij de landelijke actie 'Wij luiden de noodklok voor het klimaat', waarbij zich ondertussen ruim driehonderd kerken en enkele moskeeën in het land hebben aangesloten. Gezamenlijk luiden zij morgen de noodklok voor het klimaat in aanloop naar de klimaattop in Polen die volgende week begint. Nog eens veertig stadsbeiaardiers in het hele land zullen het iconische nummer The Final Countdown van muziekformatie Europe laten horen op het carillon op hetzelfde moment als dat de klokken luiden. In Rotterdam zal dit nummer dus op maar liefst drie plekken te horen zijn. De Rotterdamse wethouder verantwoordelijk voor het klimaatbeleid zal in hoogst eigen persoon aanwezig zijn bij het bespelen van het carillon in de Sint-Laurenskerk, wederom op verzoek van de Partij voor de Dieren.

Met deze muzikale omlijsting benadrukt de gemeente Rotterdam dat de urgentie van het nemen van maatregelen tegen klimaatverandering hoog is. Zeker voor een stad als Rotterdam: onderzoek toont aan dat Rotterdam van alle Europese kuststeden de meeste klimaatschade zal ondervinden tegen het jaar 2030. We kunnen niet langer wachten.

Twee voor twaalf

Met de actie roepen gemeenten door heel Nederland minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op om een koploper te zijn op de klimaattop in Polen. De wereldwijde ambitie moet van 2 naar maximaal 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde om de planeet te behoeden voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. Het is twee voor twaalf voor het klimaat. Daarmee is het van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graden Celsius te blijven. Fractievoorzitter Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren in Rotterdam: “En daar kan Rotterdam enorm bij helpen. Een vijfde van de landelijke uitstoot vindt immers plaats in onze stad. Klimaatactie nu!”