Oproep: Doe mee aan de biodi­ver­si­teits­meting in natuur­polder De Esch


Meten is weten, leren is waarderen!

27 maart 2023

Natuurpolder de Esch is een prachtige groene parel in Rotterdam. Het wilde karakter van de plek geeft de mogelijkheid om je als bezoeker volledig onder te dompelen in de natuur. De Esch biedt een grote verscheidenheid aan bomen, planten, dieren en insecten.

Verzet tegen de brug
De Natuurpolder de Esch wordt bedreigd door de komst van een brug, een beoogde oeververbinding tussen de Esch en Feyenoord die autoverkeer zal blijven faciliteren. Tot grote onvrede van omwonenden en diverse organisaties. Uit het participatietraject is gebleken dat er gering draagvlak is voor het bouwen van een brug. De meest duurzame optie is een geboorde metrotunnel. Bij een geboorde metrotunnel zal de natuurpolder onaangetast blijven. De Partij voor Dieren staat dan ook zij aan zij met omwonenden.

Geschiedenis herhaalt zich
Het is niet de eerste keer dat het lot van de Esch onzeker is. In de jaren ‘70 werd al eerder een poging gedaan om de Esch uit te graven. Met behulp van een biodiversiteitsmeting werden de plannen uiteindelijk van tafel geschoven. De kracht van herhaling geldt; daarom zullen we dit nog een keer gaan doen.

Draag bij aan het in kaarten brengen van de soortendiversiteit
Om de soortendiversiteit in kaart te brengen hebben we jouw hulp hard nodig! Daarom roepen wij vogelaars, insectologen, hobby’isten, wetenschappers, wandelaars en andere geïnteresseerden op om deel te nemen. Door het meten van de biodiversiteit kunnen wij het belang om deze plek te behouden aantonen.

Voer je waarnemingen in bij waarneming.nl
Log in op de website waarneming.nl. Op deze website is een City Challenge aangemaakt voor de Esch, het doel staat voorlopig op 500 soorten voor 2023. Alle waarnemingen die gedeeld worden op waarneming.nl met locatie de Esch worden automatisch meegeteld in deze challenge.

Lepel jij niet zomaar allerlei verschillende planten op? Geen zorgen, want iedereen kan meedoen! Download de app Obsidentify om je op weg te helpen. Wanneer jij met jouw telefoon een foto maakt, bijvoorbeeld een boom, en deze invoert in de app, laat de app jou zien welke soort dit is. Log via de app in met jouw account en met een simpele klik voeg jij jouw waarneming toe aan de website.

Oefenen met de Gebroeders Groen
Om alvast in de stemming te komen, wordt op vrijdag 31 maart om 14u in de middag een wandeling georganiseerd in de Esch. De Gebroeders Groen, stadsnatuur-biologen geven ons een workshop in het inventariseren van soorten met behulp van de app.

Gerelateerd nieuws

Meervleermuizen en de energietransitie

Vandaag heeft Partij voor de Dieren in Rotterdam aan het college van B&W schriftelijke vragen gesteld over de meervleermuis e...

Lees verder

Muskusrattenklemmen ook gevaarlijk voor honden!

De gemeenteraadsfractie van Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld over de plaatsing van klemmen in de open...

Lees verder