Actu­a­liteit: LNG in de Rotter­damse haven


31 mei 2017

Naar verwachting zal op 7 juni aanstaande de eerste tanker met LNG op basis van gas gewonnen uit Amerikaanse schalie de haven van Rotterdam aandoen. De voortgang van het schip is live te volgen (1). Over de import van (Amerikaanse) LNG op basis van gas gewonnen uit schalie hebben wij vorig jaar schriftelijke vragen gesteld (16bb7581).

LNG is de nieuwste uitvinding van de fossiele industrie om haar zeer vervuilende karakter te verhullen. Het wordt aan het publiek letterlijk en figuurlijk verkocht als schone brandstof, maar is dit allesbehalve. De winning van gas uit schalie ('fracking') gaat met een enorme uitstoot aan koolstofdioxide gepaard. Verder is het twijfelachtig of het gebruik van LNG als brandstof wel zo schoon is als dat de fossiele industrie ons wil doen geloven. Een recent artikel (2) toont aan dat dit geen uitgemaakte zaak is. Het artikel laat bijvoorbeeld zien dat LNG uit Algerije veel belastender is voor het klimaat dan eenzelfde hoeveelheid diesel.

Als stad moeten we onze verantwoordelijkheid nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Het klimaatakkoord van Parijs laat aan duidelijkheid niets te wensen over. LNG is de voortzetting van het oude vervuilende beleid. Dit willen wij niet.

In de komende actualiteitenraad willen wij met de wethouder verantwoordelijk voor de haven in gesprek over de import van LNG in de Rotterdamse haven. Wij willen van de wethouder horen hoe het college aankijkt tegen de import van LNG met betrekking tot de impact op het klimaat en op welke wijze zij haar invloed kan aanwenden om de import een halt toe te roepen.

(1) http://www.marinetraffic.com/nl/ais/details/ships/shipid:370114/mmsi:309481000/imo:9276389/vessel:ARCTIC_DISCOVERER

(2) http://downtoearthmagazine.nl/gas-transitiebrandstof-klimaatvoordelen-lng/


Status

Voor

Tegen

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer